Plnená kapusta

Zverejnil admin 31.08.2017 0 Komenty

plnena kapusta v hrnci

Rímsky hrniec som objavila už pred rokmi, teraz mám už tri. S potešením som zistila, že aj na tejto stránke sú zverejnené zaujímavé recepty. Moravský vrabec vyzerá veľmi dobre a určite si ho vyskúšam. Rada by som pridala aj jeden z mojich obľúbených – plnenú kapustu. Nie je to síce najdiétnejšie jedlo, ale chutí výborne. V tomto prípade „zhrešiť“ sa oplatí!

Autor

Elena

Cas pripravy

2 Hod

Suroviny

10 listov hlávkovej kapusty
1 kg kyslej kapusty
50 dkg mletého pliecka
10 dkg „nepredvarenej“ ryže
10 plátkov údenej šunky
2 lyžice hladkej múky
2 lyžice mletej červenej papriky
¼ lyžičky mletého korenia
1 lyžička soli
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku štipka muškátového orecha
2-3 bobkové listy kúsok údenej klobásy ( ak máme ) kyslá smotana

Rímsku misu na kapustnicu namočíme do vody aspoň na 30 minút. Listy hlávkovej kapusty obaríme horúcou vodou a necháme trochu odstáť, aby zmäkli.
Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji. Dno rímskej misky vystelieme 1/3 kyslej kapusty a rozložíme naň polovicu šunky. K mletému mäsu pridáme umytú ryžu, cibuľu, pretlačený cesnak, zarovnanú lyžicu mletej papriky, zarovnanú lyžicu hladkej múky, korenie, soľ a rukou všetko spolu dobre premiešame.
Listy hlávkovej kapusty scedíme a do každého voľne zabalíme guľku mäsovej hmoty. Takto pripravené batôžky poukladáme na šunkový základ, posypeme polovicou zvyšnej múky a papriky. Dochutíme aj malým množstvom muškátového orecha. Prikryjeme druhou tretinou kapusty.

Postup zopakujeme a rozložíme aj nakrájanú klobásu a bobkový list. Vrch prikryjeme poslednou tretinou kyslej kapusty. Pridáme toľko vody, aby aj vrch kapusty bol ponorený . 8. Rímsku misku prikryjeme , vložíme do studenej rúry a zapneme ju. Pečieme pri teplote 180 °C asi 2 hodiny, potom rúru vypneme a kapustu necháme v nej odležať aspoň ½ hodiny. 9. Podávame s kyslou smotanou a mäkučkým chlebom. Mňam!!!!

plnena-kapusta

Zadaj tvôj koment