Čo je to Rímsky Hrniec?

História rímskeho hrnca

Na území bývalej rímskej provincie Pannonia sa zachovalo množstvo vykopávok a výtvarných artefaktov,  ktoré svedčia o stravovacích návykoch a kulinárskom umení Rimanov.

rimsky-hrniec-nalez

Počas vykopávok sa tu našli neglazované misky rôznych tvarov z pálenej hliny slúžiace na stolovanie . Bol to určitý špeciálny druh rímskej keramiky , tzv.„ terra sigillata“, ktorý sa nazýva aj porcelánom staroveku. Tento druh keramiky bol zhotovený z veľmi kvalitnej hliny, nádoby mali tenkú stenu, ich povrch bol tmavočervený a lesklý, slúžili ako nádoby na varenie, pečenie a súčasne aj na stolovanie. Charakteristická bola pre ne široká tvarová rôznorodosť, vyrábali sa taniere, misky rôznych veľkostí, krčahy, poháre, šálky atď.

Hlinené misky – rímske hrnce – prežívajú v súčasnom modernom životnom štýle svoju renesanciu, ktorú po 2000 rokoch vyvolala prirodzená potreba človeka zdravo sa stravovať.

Výhody rímskeho hrnca

Rímsky hrniec má viac ako 2000 ročnú tradíciu. Na prvý pohľad je to jednoduchý hlinený pekáč s pokrievkou, ktorá sa vyrába ručne, predsa je vynikajúcim pomocníkom pri pečení.

Póry na neglazovanej keramike nasiaknu vodou a umožnia prirodzený proces pečenia.

rímsky-hrniec-v-rure

Voda, ktorá sa nachádza v póroch hliny, sa pri postupnom zohrievaní mení na paru tak v rúre ako aj vo vnútri rímskeho hrnca. Takto sa na povrchu mäsa vytvorí tenká, chrumkavá vrstva bez toho, aby mäso vyschlo, jedlo je mimoriadne chutné, výživné a lahodné . Pokrmy sa pripravujú bez pridania tuku, teda sa z nich nepriberá.

Rímsky hrniec je vhodný na prípravu všetkých druhov mäsa , teda hydiny, rýb, bravčového a hovädzieho mäsa a diviny ako aj rôznych príloh. Keďže sa mäso pečie vo vlastnej šťave, môžeme vychutnávať jeho prirodzenú chuť, preto sa ani chorí držiaci určitú diétu nemusia vzdať bohatého chuťového zážitku.

Výnimočnosť pekáča nespočíva iba v tom, že sa v nej jedlo pripravuje bez pridania tuku, ale aj spôsob prípravy je mimoriadne jednoduchý, veď po vložení misy do rúry odpadnú všetky starosti s kontrolou prípadne podlievaním.

Teda:

  • lahodné jedlo,
  • jedlo bez pridania tuku,
  • jedlo sa dusí vo vlastnej šťave,
  • jedlo vložené do rúry nemusíme často kontrolovať,
  • v čom varíte alebo pečiete , v tom aj podávate.

 

Na trhu je viac značiek rímskych hrncov. Tri hlavné poznávacie znamienka kvalitných rímskych pekáčov sú: zloženie a jemnosť materiálu, dôkladné lisovanie a dokonalé vypaľovanie keramiky. Rímske hrnce Vitos sú zhotovené z vysoko kvalitnej ohňovzdornej hliny, vyrábajú sa ručne pri neustálej kontrole kvality a vypaľujú sa v špeciálnej peci na 1000 °C. 
Vďaka kvalitnému materiálu a jedinečnému spracovaniu hliny malinké póry dovolia nasiaknuť iba potrebnému množstvu vody, ale nedovolia zbytkom jedál dostať sa do nich a splesnivieť, čo je jedno z hlavných poznávacích znamienok kvalitných rímskych hrncov Vitos.