Pečené bravčové koleno

Zverejnil admin 31.08.2017 0 Komenty

bravčové koleno

Som gazdinka s určitými skúsenosťami. Mám množstvo vyskúšaných receptov, pripravujem ich aj v rímskom hrnci. Chcela by som sa zapojiť do súťaže s receptom, s ktorým som vždy zožala úspech. Príprava kolena síce trvá trochu dlhšie, ale „ varí sa a pečie sa to samo“. Ja ho pripravujem na „veršíky“, čiže na dvakrát, je to pohodlnejšie. Na druhý deň len všetko vložím do rímskeho hrnca a pripravím iba šalát. Samozrejme, dá sa všetko zvládnuť aj na jeden šup.

Autor

Linda

Cas pripravy

2 Hod

Suroviny

2- 3 surové zadné kolienka
1 lyžica soli
10-15 zrniečok celého čierneho korenia
1 ošúpaná cibuľa prekrojená na mesiačiky
1 hlávka očisteného cesnaku
3-4 bobkové listy
1 hlávka očisteného cesnaku a 4-5 strúčikov na potretie
4 hlávky ošúpanej cibule
majoránka
mleté čierne korenie
12 – 14 ošúpaných zemiakov
1čl ľanové semienká
petržlenová vňať

Príprava

  • Predpríprava: Predchádzajúci večer kolienka vložíme do hrnca, zalejeme vodou, aby boli prikryté a pridáme všetky potrebné prísady. Varíme asi 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  • Nasledujúci deň vložíme rímsky hrniec do studenej vody asi na 20minút. Zatiaľ ošúpeme zemiaky, cibule a cesnak.
  • Kolienka vykostíme a každé rozpolíme . Z každej strany ich posolíme, okoreníme, posypeme majoránkou a potrieme roztlačeným cesnakom.
  • Do rímskej misky vložíme na štvrťky nakrájané zemiaky a posolíme ich. Na túto vrstvu kladieme pripravené kolienka tak, aby mäsitá časť bola dole. Okolo mäsa rozložíme na mesiačiky rozkrájané hlávky cibule, očistenú a na strúčiky rozobratú hlávku cesnaku.

Misku prikryjeme vrchnákom a vložíme do studenej rúry. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 220 °C asi hodinu, potom vrchnák odstránime a dopečieme kolienko, kým kožka nie je pekná ružová, prípadne až chrumkavá ( asi 20 minút ). Posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame so šalátom.

pečene koleno v rimskom hrnci

Zadaj tvôj koment