Chlieb náš každodenný

Zverejnil admin 30.08.2017 0 Komenty Chlieb,

domáci pečený chlieb

Chlebík sme si piekli iba na slávnostné príležitosti , ale odkedy mám rímsky hrniec chlebík pečiem kaýdý3-4 deň . Zistila som som , že je úsporný nakoľko sa zje celý nemusím pozerať či mi vystačí na nedelu , alebo kupovať do zásoby sme si sebestačný. Musím podotknú , že v tomto hrnci je chlebík šťavnatý nevysušený, je chutný, krásne prepečený. Tento recept si nevyžadaju žiadnu námahu ani prípravu .Je vynikajúci aj so sušeným droždím.Hotový chlebík váži 1700g.

Autor

Maja Bogdanova

Cas pripravy

2 Hod

Suroviny

700g hl.múka 650
120g grahamová múka
100g slenčnicová -Rivercote-zmes na prípravu chleba z Lidla
150g zemiaky prelisované alebo zemiaková kaša
40g droždie alebo 1 a 1/2 sáčka sušeného droždia
1PL soľ
2čl cukor
2PL ocot
600ml teplá voda
2čl semienka slnečnicové
2čl sezam
1čl ľanové semienká
1čl rasca

Preosejem hladkú múku, pridám ostatné múky rozmrvím droždie, pridám zemiaky/ keď nie je kaša tak uvarené zemiaky prelisujem/, a všetky semienka dobre rukou všetky prísady rozmiešam.
Do vlažnej vody dám soľ, cukor a ocot rozpustím a pomaly pridávam do múkovej zmesi druhou rukou dobre premiešavam až kým nedám všetku vodu, keď sa vám zdá že masa je veľmi hustá tak ešte trochu vody pridaj vždy to záleží aj od zemiakov.Teraz som pridávala zemiakovú kašu a stačilo 600ml vody. Rukou dobre všetko premiešaj prikry utierkou a nechala 60 min na teplom mieste podkysnúť. Cesto netreba miesiť ani ináč spracovávať.
Po hodine vyklopíme na podložku , ktorú si predtým pomúčim a rukami ho roztlapkám do obdlžníka - povytláčam z cesta vzduch. potom preložím na tri časi vytvorím bochníček prikryjem utierkou a nechám kysnúť 20 min tento postup opakujem 2x. Posledný krát keď vytvorím bochník dám ho na pečiaci papier , ktorý vložím do košíka , ktorá má podobný tvar ako rímsky hrniec, ten vložím do rúry suchý a zapnem rúru na 240st.

Za 20 min. sa vyhreje hrniec aj rúra bochník podkysne ,vyberiem z rúry hrniec vždy ho kladiem na drevenú dosku a vložím chlebík aj s papierom do hrnca zakryjem a pečiem pri 240stu. 15 min potom stiahnem na 210stup.40 min. stále je prikrytý potom vyberiem z rúry keď sa mi zdá , že by ešte potreboval dopiecť kôrku tak ho tam vložím bez prikrytia ešte na 5-10 min. potom preložím na mriežku prikryjem utierkou a 3-4 hod mi stekajú slinky kým si z neho s chuťou odkrojím.

pečený chlieb v rimskom hrnci

Zadaj tvôj koment